Aslıhan Yavuzer’in Nahide isimli romanı İkinci Adam Yayınları tarafından okuyucularla buluşturuldu.
Nahide’nin hikâyesi üzerinden iyi ve kötü, kurban ve kahraman kavramları arasındaki sınırların bulanıklığı ve etiketlerin bu sınırlar üzerindeki etkilerine dikkat çeken roman, Aslıhan Yavuzer tarafından kaleme alındı. Figüran sanılanların başrol olduğu bir dünyayı keşfetmek için çağrıda bulunan roman, İkinci Adam Yayınları tarafından okurla buluşturuldu.
“Tarihin rakamlarını, zaferlerini, mağlubiyetlerini öğrenmek istersen erkeklerin yazdıklarını okur, anlattıklarına kulak verirsin. Duyguları, hayalleri, hataları, günahları, felaketleri, koca bi’ köyü kasabayı değil de bi’ kişiyi, bi’ aileyi nasıl etkilediğini bilmek istersen, kadınlardan soracaksın.”
Konusu
İstanbul’da yaşayan 34 yaşındaki Dicle, sorunlu bir ilişkisi olan annesinin cenazesinden sonra; daha önce hiç tanışmadığı akrabaları ile görüşmeye başlar ve annesinin doğup büyüdüğü, Fırat boylarındaki topraklara gider. Bu yolculukta, anneannesinin annesi Nahide’nin hikâyesini öğrenir. Nahide, tehcir esnasında 7 yaşlarındayken; ergenliğe yeni girmiş ablasıyla birlikte ailesi tarafından geride bırakılmıştır.
Dicle; küçük yaşta geride kalan bu çocuğun, neler yaşayıp neler hissettiğini anlamaya karar verir. Nahide’nin, güzelliği ve resim kabiliyeti haricinde de bir hikâyesi vardır. Bu hikâyeyi aktaranlardan bazıları, sevdiklerini korumak için eksik anlatır, bazıları sevdiklerini korumak için yanlış anlatır, bazıları da -elbette sevdiklerini korumak için- bilmez olur. Gülhan Hanım’ın hayalleri, anıları, sırları; Nahide’nin genellikle kömürle isle yaptığı resimler ve Nazenin’in rehberliği sayesinde karmaşık ilişkiler ortaya çıkar. Geçmişin gizli kalmış cinayetleri Dicle’nin annesine kadar ulaşmaktadır.
Yalanların Fedaileri Daha Cesurdur!
#yenikitap #roman #aslihanyavuzer #asliyavuzer #akrepleyelkovan #nahideromani #nahide #anahit