Şimdi yükleniyor

Evde Pizza

Evde Pizza

Malzemeler

(3 orta boy ince hamurlu pizza için)

Hamuru için:

  • 1 yumurta (en az 15 dakika önce buzdolabından çıkarın)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı instant hazır kuru maya (kabartma tozu gibi paketlerde satılan kuru maya)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı süt (180 ml pipetli sütlerden kullanacaksanız bardakla ölçmeden bir adet kullanabilirsiniz)
  • Yarım maden suyu (yoksa dert etmeyin oda sıcaklığında içme suyu kullanın)
  • 3 Su bardağı un (yoğurduktan sonra kıvamına göre ilave yapmanız gerekebilir)
  • 1 Adet kenarı boncuk işli yemeni. Tercihen üçgen şekilli olsun. Diğerleri hem bağlaması zor hem enseyi/boynu terletebilir. Üçgen şekilli olanı başınıza bağlayarak hem saçınızın dökülmesi riskini azaltırsınız hem de “güzel olduğum kadar yetenekliyim de” imajınızın altını çizersiniz.

Yemeninin altına, kadınlar için dekolte uygundur. Merdane, yemeni ve dekolte ile hem mideye hem kalbe hem göze hitap etmeniz muhteşem değilse nedir? Lakin hijyen açısından; beylere dekoltesiz kıyafetler öneriyorum. Mutfakta çalışıyor olmanız zaten yeterince çekici olacağından iştah kaçıracak temaslara gerek yok.

Pizza Sosu:

Üstüne ne malzeme tercih ederseniz edin. Değişmeyen iki kategori hamur ve pizza sosudur.

Hamuru açıp üstüne pizza sosunu koyduktan sonra istediğiniz malzemeyi üstüne koyabilirsiniz. Ama bu sos o hamurun üzerinde olacak hanımlar beyler!

O yüzden şunları karıştırıverin bir zahmet.

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı zeytinyağı

½ Çay kaşığı tuz

1 tutam karabiber, 1 tutamdan fazla kekik

1 Tutam kuru fesleğen (şart değil ama muazzam lezzet.Ben şahsen evde fesleğen yoksa pizza yapmam. Bunu söyleyerek önemini açıklamış oluyorum sanırım)

1,5 Türk kahvesi fincanı (tamam tamam!… Italyan pizzası yaptım imajınıza ters düşmesin istiyorsanız siz expresso fincanı ile ölçün) içme suyu

Karıştırdın mı? Tamam işte pizza hamurunun üzerine sürülecek sos hazır.

Başlayalım:

Prensip olarak, hamuru yoğurup pizza sosunu hazırladıktan sonra hamurun mayalanmasını beklediğimiz zamanı üstüne koyacağımız malzemeleri yıkama doğrama, rendeleme vb gibi işlere ayırıyoruz.

O zaman hamuru hazırlayalım:

Yukarıda hamur için verilen tüm malzemeleri karıştırarak yoğurabilirsiniz. Ya da biraz zamanınız varsa oda sıcaklığındaki süt ile mayayı önden karıştırıp 10 dakika bekledikten sonra üzerine çırptığınız yumurta ve diğer malzemeleri ekleyerek yoğurabilirsiniz.

Hamurun kıvamına göre ilave un koyabilirsiniz. Kıvam için resim ve videoya göz atabilirsiniz. Kullandığınız una göre 2. Veya 3. Pizza yaptığınızda kendi ölçeğinizi belirlemiş olacaksınız.

Hamuru yoğurduk. Kıvam fena değil. O zaman üzerini streç film ile veya hafif nemli temiz bir bez ile örtüp en az 30 dakika mümkünse 45 dakika oda sıcaklığında bekletiyoruz ki mayalansın ve güzeeelce kabarsın.

Malzemeler için olmazsa olmaz şeyler rendelenmiş kaşar. Bunun dışında süt damlası, mozzarella vb peynirlerden tutun da Tulum peynirine kadar çok çeşitli peyniri; kaşar veya eriyecek herhangi bir peynire ilave olarak kullanabilirsiniz.

Çekirdekleri çıkarılmış zeytin, yarım halka şeklinde doğranmış sucuk, çok ince olmamak kaydıyla halka doğranmış sosis, İnce kıyım kuru soğan, haşlanmış tane mısır, mantar, Yeşil biber, kırmızı biber gibi gibi bir çok malzeme kullanabilirsiniz. Hayal gücünüze kalmış.

Resimlerde gördüklerinizde ben bir şarküteri bir de Türk işi dediğim karışımları yaptım.

Türk İşi Malzemelerim:

2 avuç kadar kıyma, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

1 kuru soğan, Yarım çiğ nohut büyüklüğünde Antep biber salçası

1 çay kaşığı tuz, 1 tutam karabiber, 1 tutam kimyon,

Yarım kahve fincanı (Türk Kahvesi fincanı elbette) su

Pastırma da ilave etmenizi öneririm. Ben resimdekinde kullanmadım ama yakışıyor.

Roka vb taze otlar için önerim pizza fırından çıktıktan sonra hemen üzerine koyup pizzanın kendi sıcağında 2 dakika yumuşamasını sağlayın. Diğer malzemelerle birlikte fırına vermek yanmış ot sonucu verir. Hem de o mis gibi taze roka kokusunu alamazsınız.

Hamurun örtüsünü kaldırın. Elinizi una bulayıp hamurdan ufak bir parça koparın.  Elinizde evirip çevirdiğinizde elinizdeki un ile yapışmaz olması gerekiyor. İşler yolundaysa büyük bir portakal büyüklüğünde hamuru alıp top gibi yuvarlıyoruz. Hafif un serpiştirdiğimiz temiz tezgaha koyup üzerine hafif un serpip merdane ile açıyoruz. Dilerseniz elinizde evirip çevirerek de inceltebilirsiniz. Ama merdane kolay iş. Korkmayın.

Pişirme kağıdı koyduğumuz fırın tepsimiz hazır. Üzerine merdane veya elle açtığımız ve mümkün mertebe daire şeklindeki ince hamuru yayıyoruz. Üzerine pizza sosunu kaşığın tersi ya da yumurta fırçası ile sıvıyoruz.

Üzerine ne malzeme istiyorsanız onları en üste de rendelenmiş kaşar veya eriyen herhangi bir peyniri ilave ettikten sonra en üste 6/7 fındık büyüklüğünde tereyağı parçaları koyup 190 derecede ısıtılmış fırında 18 dakika kadar pişiriyoruz.

Pişirme süresi hamurunuzda tercih ettiğiniz kalınlığa bağlıdır. İnce pizzalar 16/18 dakika arasında pişerken kalın hamurlar için 20 dakika beklemek gerekebilir)

Sonrası kolay; fırından çıkarınca servis tabağına alıp 2 dakika bekleme süresinden sonra dilimleyerek sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Zorluklarına gelelim. Fırınınız aynı anda birkaç tepsi pişirmiyor ise hazırlamaktan çok, tepsi koy çıkar işleri ve 4’den fazla nüfusu aynı andan doyurabilmek sıkıntılı olur.

Evde yapıyorum, o zaman en özel malzemeleri kullanacağım derken 5 dakikada hamuru yoğurup 45 dakika malzeme yıkama doğrama vb işlerle uğraşırsınız. Ayrıca dünya kadar bulaşık çıkar. Bu zorluk için şu söyleyeyim. Bunda mayalı hamurun günahı yok. Fırından hazır hamur alıp evde pizza yapacağım dediğinizde de aynı durum söz konusu olacaktır. Hiç olmazsa hamurunu da evde yapın, havanız olsun.

Afiyet Olsun.

Share this content:


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/nrbakrep/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420